Bra att veta

Bra att veta!


Till dig som är nybliven fastighetsägare i Jytatorp.
Vi vill önska er hjärtligt välkomna och hoppas att ni kommer att trivas!


Lite historia

Karl Gustav och Jytatorp har genom århundraden varit gränstrakt  mellan Sverige och Danmark. I skogarna runt Karl Gustav har många gränsstrider utkämpats ända sedan medeltiden. I Kungsäter i närheten av kyrkan finns en minnessten som restes 1941. Det var till minne av fredsfördraget som slöts mellan danska och svenska hövitsmän 1471. Från denna gamla tid finns fortfarande flera ortsnamn kvar, Jytatorp är ett sådant.


I "Hakas-Gunnars" bok ”Sägner från Skogsbygden” finns en berättelse om hur Jytatorp fick sitt namn. Här följer den spännande historien:


På Rydskulla finns ett torp som heter Jytatorp eller i dagligt tal Jytens. Varför det heter så hörde jag en sägen efter min Far, att då svenskar och danskar krigade en gång - ja det var förresten på Gustav II Adolfs tid, så hade danskarna en gång Mark i sitt våld. De hade också ammunitionen förvarad på det här torpet. Detta fick svenskarna veta och ämnade förstöra den. Men de visste inte hur de skulle bära sig åt. De hade för lite manskap vid tillfället för offensiv och de hade inte heller varit till någon nytta för då trodde de att danskarna satte ammunitionen i säkerhet. Så hittade de ändå på råd och gjorde upp en massa halmdockor i krigardräkter, I svarta natten placerade svenskarna sen ut dockorna i sina linjer som då gick några kilometer nordväst om torpet. När danskarna märkte dockorna i gryningen så förstod de inte listen utan trodde att svenskarna fått förstärkning och tänkte gå till motanfall. Men då tänkte danskarna att göra processen kort med dem och skickade iväg en salva och sedan fortsätta frammarschen. Då röken var borta så stod dockorna kvar ändå, men det såg
inte danskarna, de begrep ingenting utan brassade på igen tills ammunitionen tröt. Då kom svenskarna fram bakom dockorna och då förstod danskarna listen men hade ingen annan råd än att ta till flykten för allt krutet och ammunitionen var uppskjutet. Till minne av att danskarna hade ammunitionsupplag på torpet fick det heta Jytatorp, men på bonnaspråk jytens, eftersom svenskarna kallade danskarna för Jytar.


Jytatorp ligger i Varbergs kommun, Hallands län men i Västergötland. Landskapsgränsen går ett par hundra meter söder om Jytatorp.


Om vägföreningen
De första familjer som byggde stugor här i stugområdet gjorde det omkring 1969. 1975 bildades Jytatorps Vägförening och 2003 gjordes en ny förrättning då Jytatorps Byalag gick in i Vägföreningen.


Vägföreningen består av två gemensamhetsanläggningar (GA). GA:1, i princip det gamla byalaget, ansvarar för fritidsområdet, det vill säga vägarna inom området, vattenförsörjningen, grönområdet och vårt egna bad. Medlemmar är endast fastighetsägare på Jytatorp. GA:3, i princip den gamla vägföreningen, som består av utfartsvägen från vändplatsen vid brevlådorna på höjden till stora vägen. För denna har vi kommunalt och statligt bidrag för underhåll och vintervägshållning. Medlemmar är fastighetsägare på Jytatorp och utmed vägen till stora vägen och skogsägare med ägor utmed vägen. Vägen är en så kallad enskild väg, det vill säga en allmän väg som underhålls av en vägsamfällighet/vägförening.


Anslagstavlor, hemsidan och facebookgrupp
Föreningen har två anslagstavlor där ni hittar löpande information. Du finner dem nere vid dalen (som är huvudtavla) samt vid brevlådorna uppe på höjden.

Föreningen har även en hemsida som är www.jytatorp.se. Vår ambition är att hemsidan ska vara informativ. På hemsidan finns även en del härliga bilder fotograferade av personer från området. Du är välkommen att maila in egna bilder på bilder@jytatorp.se. Det vore kul att hålla hemsidan mer levande. Tänk på att inga personer ska finnas på bilderna. Styrelsen förbehåller sig rätten att välja mellan de bilder som kommer in och läggs ut.

Gå gärna med i den nystartade facebookgruppen "Trivsel i Jytatorp". Tanken är att vi ska kunna dela med oss om vad som händer i vårt område.


Kontakta styrelsen
För att nå styrelsen mejlar du styrelsen@jytatorp.se eller ekonomi@jytatorp.se


Vi i föreningen använder e-post för att nå våra medlemmar. Vi önskar därför att ni meddelar styrelsen er e-postadress.


Årsmöte och budgetår
Verksamhetsåret är från den 1 juli till den 30 juni året därpå. Årsmöte infaller alltid i augusti.
Information om datum publiceras på hemsidan, anslagstavlan samt annons i Hallands Nyheter två veckor innan årsmötet. Årsmöteshandlingar skickas ut via mail. Vi håller till vid tältet på ängen, på höjden. Vid regn sätter vi upp presenning. Tag med egen stol. Föreningen bjuder på fika om inget annat anges. Styrelserepresentanter röstats fram efter förslag från valberedningen. Är du intresserad
att delta i styrelsen så hör av dig till valberedningen som du finner på vår hemsida.


På årsmötet beslutas om vad som skall åtgärdas inom området kommande budgetår. Årsavgiften bygger på de andelstal som fastställdes i samband med förrättningen 2003. Andelstalen för GA:1 är baserade på vad respektive fastighet nyttjas till dvs. fritidshus eller fastboende, och vilken typ av vattenförsörjning man har. Andelstalen för GA:3 beror på vilken vägsträcka man nyttjar för transport
till och från fastigheten, samt typ av boende (fritidshus eller fastboende).I GA:3 ingår de som enbart äger skog som angränsar till vägen och behöver nyttja vägen för tunga transporter.


Samtliga medlemmar/fastigheter längs vägen tillhör GA:3, men endast de som har en fastighet (fritidshus/fastboende) i fritidsområdet tillhör också GA:1.


Varje fastighet fick sina andelstal framtagna i samband med förrättningen 2003, och dessa kan därför inte ändras utan att göra en ny förrättning, och vi kan därför endast påverka storlek på avgiften. Förändras nyttjandet; t.ex. i samband med ägarbyte från fritidsboende till fast boende skall detta meddelas Lantmäteriet och en avgift kommer att tas ut av fastighetsägaren.


I årsavgiften för GA:1 ingår en fast medlemsavgift, men även en avgift för skötsel av våra gemensamma grönområden. Vid medverkan på båda röjardagarna betalas denna avgift tillbaka delat på två tillfällen. Summan dras av på årsavgiften för nästkommande verksamhetsår.


Röjardagar, egen röjning och föreningens mark
Varje höst och vår har vi röjardagar. Där hjälps vi åt med våra gemensamma grönområden och genomför tillsammans de av årsmötet beslutade åtgärder. Detta sker tredje lördagen i april (vid infallande med påsk blir det 4:e) och tredje lördagen i september kl.10:00, om inget annat anslås på anslagstavlorna eller på vår hemsida.


Vid dessa tillfällen lägger vi i badbryggan respektive tar upp densamma, vi rensar sly på grönområdet och tar ner träd, underhåller boulebanan samt målar och underhåller de gemensamma byggnaderna som till exempel Alphyddan. I Alphyddan kan du lämna och låna böcker och tidningar från vägföreningens medlemmar.


På röjardagarna bjuder föreningen på ärtsoppa, dricka, kaffe och kaka vid 12. Vi har oftast enkla lotterier att erbjuda. Efter röjardagens slut kl. 16 bjuds det på korv med bröd.


Tag gärna med egna arbetsverktyg. Specifika arbetsverktyg ombesörjer styrelsen.


De familjer som varit med på röjardagen får alltså tillbaka en del av den på årsmötet beslutade medlemsavgiften. Har du varit med vid både höst och vår får du tillbaka hela den beslutade summan, nästkommande verksamhetsår.


Varje fastighetsägare bör kontinuerligt, utanför sin egen fastighet, se till att klippa gräs, röja buskar, sly och mindre träd för den allmänna trevnaden. Detta bör ske inom en radie av två meter från tomtgränsen. Innan du fäller träd eller större buskar har du en dialog med din granne samt styrelsen. Märk de träd du vill fälla så kan grannarna se vad du vill göra. Det är viktigt att veta var fastighetsgränsen går, men även var skogsägarnas gränser går.


Önskar du fälla träd på föreningens mark så kontankta styrelsen för en dialog.


Två veckor före respektive röjardag kan du lämna ris och grenar på den allmänna eldningsplatsen mitt emot pumphuset på höjden.


Gräsmattan vid badet sköts av några medlemmar från dalen. Fotbollsplanen på höjden klipps av en enskild person. Röjning och gräsklipp runt pumphuset och festplatsen sköts av medlemmar på höjden.


Vid pumphuset finns ett grönområde där medlemmar kan plantera bärbuskar/pallkrage om man önskar. Viktigt att märka upp med namn. Önskar du en plats så kontakta styrelsen. Fruktträd och bärbusklar på föreningens mark som inte är uppmärkt med namn får man ta frukt eller bär från.


Midsommar
Föreningen har numera inget gemensamt firande av midsommar. I samband med årsmötet ordnas ibland med kräftskiva. Detta annonseras i sådant fall i samband med årsmötet.


Badplats, bastu och fiske
Vid badet har vi en fin vedeldad flytbastu. Den får bara användas av fastighetsägaren och dennes familj med gäster. Om fastigheten är uthyrd får dessa gäster inte nyttja bastun. Var och en som använder bastun ska själv ta med ved till aggregatet. Bastun skall rengöras ordentligt efter användandet enligt trivselregler på plats. Bastun går ej att bokas. Du kontaktar styrelsen för att få koden, men lämna inte ut koden till någon annan.


Det tillhör inte en båtplats per stuga. Är du intresserad och har en båt så kontaktar du styrelsen via mail. Var och en som kontaktat styrelsen har fått en särskild plats tilldelad. Om du inte längre har en båt så kan du heller inte uppta en båtplats. Båtarna skall förtöjas vid anvisad båtplats. Förtöjningen skall vara så att fri passage finns till samtliga båtar. Under vintertid läggs samtliga båtar upp på
anvisad plats, ovanför stigen vid förtöjningsplatserna.


Här vill vi också göra er uppmärksamma på att fiskekort krävs i Mäsen. Fiskekort kan ni inhandla vid bensinpumpen i Karl-Gustav (swish) eller så finns skylt för inköp vid nedre anslagstavlan  Det är också viktigt att veta att det inte är tillåtet att fiska från bryggan när badande använder den. Barn under 15 år behöver inget fiskekort.


Hundar får gärna bada vid badplatsen om ni är själva. Är ni fler familjer vid badet så får hundarna bada vid båtarna, ej vid bryggan.


Hundar får inte gå lösa tiden 1 mars till 20 augusti. Avföring efter hunden skall plockas upp från områdets vägar, stigar och även stigar till bl.a. badplatsen.


Vatten och eld
De flesta stugor har bara sommarvatten. När temperaturen blir alltför låg stängs sommarvattnet av. Det annonseras på anslagstavlorna om vad som gäller. Det kommer även att uppdateras på hemsidan. Du som lägger stugan i vintervila - tänk på att tömma vattnet ur  ledningarna inför frostrisken. Vid din tomtgräns finns oftast separat avstängning till din tomt. Vintertid kan du hämta vatten i pumphuset. Det finns en kran på utsidan till höger om dörren. 


Föreningens vattentankar finns i pumphuset uppe på höjden. De rymmer endast 1000-1500 liter beroende på vattentillströmning. Det innebär alltså att var och en får använda vatten med omdöme. Info: Vivab.info/vattensmart. Det går bra att fylla upp t. ex en barnbassäng max 300 liter. Kapaciteten räcker dock inte till badtunna. Om en sådan installeras, krävs vattenpåfyllning med tankbil. Det gäller
även vid tömning, så inte klorerat vatten kommer ut i Jytatorps vattentäkt. Vi är tacksamma om ni kontaktar styrelsen om ni funderar på badtunna.


Vattenprov på föreningens vatten tas vart tredje år. Resultatet hittar du på våra anslagstavlor samt i pumphuset. 


Eldning på tomten sker med omdöme. Info: www.rvast.se eller på telefon 010-2193000.


Larmlista
Föreningen har en sms-grupp för eventuellt tillbud i området. Det kan handla om brand, vattenläcka, elavbrott eller liknande händelse. Det fungerar så att den som upptäcker tillbudet skickar ett sms till gruppen. De som agerar svarar i gruppen vad de gjort och på så vis kan övriga följa skeendet och se om de behöver ingripa. Vill du vara med kontaktar du styrelsen.


Vid uthyrning av stuga
Det är viktigt att stugägare informerar tillfälliga hyresgäster om vår hemsida samt ordningsföreskrifterna för Jytatorps grönområden. Vi rekommenderar att ni har ett exemplar av ordningsföreskrifterna tillgängliga i stugan. De finns även på engelska samt tyska här på hemsidan.


Vid försäljning
Om ni beslutar er för att sälja er fastighet så vill vi att ni kontaktar styrelsen och lämnar kontaktuppgifter till de nya ägarna till oss. Då har vi möjlighet att önska dem välkomna och ge dem detta välkomstbrev vid inflytt.

Tänk på att informera nya ägaren hur vattnet är kopplat till deras fastighet. Om fastigheten är ansluten till vinter eller sommarvatten så bör den nya ägaren bli visad vart deras avstängningsventil finns och fungerar. Ett läckage kan påverka hela området och vattenansvarig kan då akut behöva stänga av vattnet till fastigheten. 


Lokala butiker
Vi vill slutligen tipsa om de lokala handlarnas livsmedelsbutiker.

  • Ica Nära, Horred
  • Ica Supermarket, Derome
  • Handlar´n, Skällinge
  • Ninas bakery shop, Karl - Gustav (endast sommaröppet kafé)


Hjärtstartare

I bygdegården i Karl - Gustav finns närmaste hjärtstartare. 


Har Du frågor eller synpunkter är Du välkommen att kontakta oss via föreningens mail.

styrelsen@jytatorp.se eller ekonomi@jytatorp.se


Styrelsen för Jytatorps Vägförening


Justerad 2025-01-11